Zsuzsával és Orsival töltöttem el két órát egy Anya-lánya fotózáson.

Anya-lánya fotózás, a koncepció

A Sue Bryce által képviselt stílus mindig is tetszett, Zsuzsa és Orsi megkeresése pedig remek alkalmat teremtett arra, hogy begyakoroljam a mester workshopjain tanultakat. Egy anya-lánya fotózás alkalmával az anyáról és a lányáról külön is készítek portrékat, de a fő esemény mégis a kettőjük kapcsolatának bemutatása kell, hogy legyen. Ezzel az ötlettel indultam neki. Külön köszönet a remek sminkmesternek, Bábics Tímeának.

A kihívás

A modellek nem álltak még együtt kamera előtt. A lány volt már fotózáson, de nem hivatásos modell. Az anyukát szerintem még nem fotózta még hivatásos fotós. Most bekerültek egy profi stúdióba, ahol profi sminkes dolgozik rajtuk, villognak a lámpák, kapják az utasításokat, korlátozott az idő is. Nagyon húzós lehetett ez számukra. Igazi kihívás volt ezt a feszültséget feloldani, gyorsan megtalálni a közös hangot és egy nyugodt barátságos légkört teremteni. Enélkül a fotók sem lettek volna ennyire jók.

Az utómunka

Az utómunka rendkívül fontos része a portréfotográfiának. Nem az a célom, hogy egy 70 éves nőből csináljak egy 25 évest, hanem a legszebb 70 éves nőt mutassam meg. Természetesen Zsuzsa elég messze van a 70-től, csak a példa kedvéért túloztam el. A megfelelő retus és vágás után fontos, hogy olyan szinten módosítsuk a képek színeit, élességét, hangulatát, hogy ne csak ne rontson, hanem emeljen a minőségén és az egész sorozat egységes legyen, de mégis változatosságot biztosítson a megrendelőnek.

Kitekintés

A válogatott képek felkerültek Facebookra, a többi kép elérhető a Flickr galériámban: https://www.flickr.com/photos/debreczi/sets/72157647942318209/