Néhány résztvevőnek kiemelkedő szerep jut az esküvőkön, ilyen például a két násznagy vagy esküvői tanú személye, akiket a menyasszony és a vőlegény kér fel a különleges feladatra. Jelenlétük elengedhetetlen az esküvőkön, hiszen nélkülük nem valósul meg a házasság.

Esküvői tanu segédkezik egy katolikus esketésnél Szentendrén

Esküvői tanú segédkezik egy katolikus esketésnél Szentendrén

Az esküvői tanú

Elsődleges és legfontosabb feladatuk, hogy tanúsítsák a házasságkötést, és aláírásukkal igazolják a két „igen”-t az anyakönyvben, mikor az anyakönyvvezető szólítja őket. A magyar törvények szerint bárki lehet esküvői tanú, aki nagykorú és cselekvőképes, de igazolnia kell magát személyi igazolvánnyal és lakcímkártyával. A szertartás alatt a házasságot kötő pár két oldalán kell elhelyezkedniük. A katolikus templomi esküvőn szokás, hogy a keresztet a tanú tartja, mikor a házasulandók esküt tesznek, kezüket a keresztre téve.

Régen, a hagyományok szerint az ara és a vőlegény olyan személyeket választott tanúiknak, akik tekintélyesek, társadalmilag kiemelkedőek voltak. Leggyakrabban olyan közeli rokonra (pl. keresztapára) vagy családi barátra esett a választásuk, aki vagyonos ember volt, hiszen a házassági előkészületekben és a házasság megkötésében való tevékenykedés mellett az egybekelő pár anyagi támogatása és az értékes nászajándék adása is a tanú szerepköréhez tartozott. Emellett a lakodalom során rendet kellett tartania, pohárköszöntőt kellett mondania, ő gyűjtötte a pénzt a menyasszonytánc során, és neki kellett megakadályoznia a menyasszony elrablását is. Ezek a teendők azonban ma már nem kötelezettségei az esküvői tanúknak, hiszen ezeket a feladatokat már a vőfély vagy a ceremóniamester végzi.

Esküvői tanu segédkezik egy katolikus esketésnél Pilisvörösváron

Esküvői tanú segédkezik egy katolikus esketésnél Pilisvörösváron

Az arra vonatkozó szabályok is lazultak, hogy kit lehet esküvői tanúnak választani. Manapság legtöbbször a menyasszony és a vőlegény a legjobb barátjukat/barátnőjüket, testvérüket, unokatestvérüket szokták felkérni a feladatra. Mostanság azonban a hivatalos papírok aláírásán kívül nincs más kőbevésett kötelezettsége a tanúknak, csak ha az ifjú pár megkéri őket, hogy segítsenek nekik valamiben. Esetleg a leánybúcsú vagy a legénybúcsú megszervezését vállalhatják magukra, de ez inkább csak abban az esetben jellemző, ha a barátok a tanúk. Persze bármi más esküvői elintéznivalóban is segédkezhetnek a násznagyok, például jól jöhet egy segítő kéz az arának az esküvő alatt, aki segít neki beszállni az autóba, vagy megigazítja a menyasszonyi ruháját, hogy az esküvői képek mindegyikén tökéletesen mutasson. Mindenesetre inkább érdemes megkérdezniük a leendő házaspárt, hogy pontosan miben nyújtsanak segítséget, mit intézzenek el. Ha az esküvői tanúk beszédet mondanak, nagyon fontos arra odafigyelniük, hogy kizárólag szép emlékeket idézzenek fel a menyasszonyról és a vőlegényről, és ne hozzák őket kellemetlen helyzetbe, hiszen ez az ő nagy napjuk. Öltözékükben figyeljenek arra, hogy ne öltözzék túl az arát vagy a vőlegényt, inkább beszéljék meg velük előre, hogy mit vegyenek fel. Általában a férfi tanúk virágos kitűzőt viselnek mellükön, akárcsak a vőlegény, a női tanúk pedig pompázhatnak például virágos karkötőben.

Az esküvői tanúknak tehát lényeges szerepe van a házasságkötés alkalmával, ezért fontos, hogy az illetők megbízhatóak legyenek, és ott segítsék a párt, ahol csak tudják. Sokszor ezért is kapnak helyet a főasztalnál, valamint az esküvői fotókon is sokszor a pár mellett szerepelnek. Az esküvői fotós ugyanis kiemelt figyelmet fordít rájuk, hiszen nélkülük nem is jöhetne létre a frigy.

 

Amennyiben még nincs esküvői fotósod, kérj ajánlatot!

Ajánlatkérés