A menyasszonyi fátyol

by | Aug 29, 2016 | First page |

A menyasszonyi fátyol fontos kiegészítője a menyasszonyi ruhának, hiszen ékesebbé teszi az ara megjelenését. Régen jelentése volt a fátyol viselésének, babonák is fűződtek hozzá, manapság azonban sokan nem is tudnak ezekről a hiedelmekről, egyszerűen csak hagyománnyá vált a viselete, és a menyasszony öltözetének fontos részét képezi, akárcsak a menyasszonyi ruha vagy az esküvői csokor. Egy biztos: a jól megválasztott esküvői fátyol tökéletessé teszi a menyasszony öltözetét.

Hosszú menyasszonyi fátyol

Hosszú menyasszonyi fátyol

A fátyol általában tüll anyagból készül, de számtalan variációja létezik a stílusát, fazonját, díszítését, méretét illetően. Lehet letisztult, díszes, mintás, csipkés, szaténnal szegett, egy- vagy többrétegű, hosszú vagy rövid, de ami igazán fontos, hogy passzoljon az ara egyéniségéhez, a ruhájához, a frizurájához és magához esküvőhöz. Talán a leglényegesebb, mikor esküvői fátylat választunk, hogy a színe megegyezzen a menyasszonyi ruha színével. Ezután fontos figyelembe venni a menyasszony magasságát is, hiszen az alacsonyabbaknak a rövidebb fátylak ajánlatosabbak, míg a magas nőknek inkább a hosszabb darabok. A földig érő fátyol a templomi esküvőn igazán jól mutat, hiszen csodás látvány, ahogyan a menyasszony maga után húzza. Az igazán jó esküvői fotós pedig mindig megtalálja a módját, hogy a lehető legszebben jelenjen meg a menyasszonyi fátyol az esküvői fényképeken. Továbbá nem elhanyagolható az sem, hogy milyen az esküvő stílusa, hiszen például egy merészebb ruhához egy fejdísz jobban illik, mint egy fátyol. A menyasszonyi fátyol ugyanis a tisztaságot, az ártatlanságot, a szűziességet jelképezi, mely a 19. századból eredeztethető. Éppen ezért a második házasságkötéskor már nem illik fátyolt viselni. A keresztény és a zsidó vallásban hagyomány, hogy a menyasszony arca fátyollal van eltakarva a ceremónia alatt, és miután az apa az oltárhoz vezette lányát, felemeli a fátylat, ezzel átadva őt a férjnek, aki megcsókolhatja a menyasszonyt.

A babona szerint a rossz szellemektől óvja meg az ifjú párt a fátyol, hiszen eltakarja az ara arcát, így nem ismerik fel a szellemek, hogy elrontsák a házasságot. Régen egy másik okból is az esküvők elengedhetetlen kelléke volt a fátyol: a házasulandó fiataloknak a szüleik választottak párt, s annak érdekében, hogy a vőlegény ne vethessen véget a szertartásnak, ha esetleg nem tetszik neki leendő kedvese, a fátyol az esküvő ideje alatt takarta a hölgy arcát, hogy csak utána láthassa meg őt a férj. A hagyományőrző aráknál ma is gyakori a nagymama vagy az anya egykori fátylát viselni az esküvőn, hiszen szerencsét hoz a hiedelem szerint, de csak akkor, ha az eredeti tulajdonosa boldog házasságban élt.

Hosszú menyasszonyi fátyol

Hosszú menyasszonyi fátyol

Persze manapság már kevésbé társítanak jelentőséget ezeknek a hiedelmeknek, az egybekelő pár maga dönti el, hogy szeretnék-e, hogy viseljen fátylat a menyasszony a nagy napon. Különböző megoldások közül választhatnak: a hagyományos fátyol tűzhető a menyasszony kontya alá vagy a fejtetőre, de létezik körfátyol is, Júlia-fátyol is, mely hajpántszerűen tartja a lelógó anyagot, vagy spanyol fátyol is, mely lepelszerűen van a fejre terítve. Emellett pedig az orosz tüll nevű, hálószerű fejdísz is az ara ékessége lehet, ha valaki egyedibb megjelenésre vágyna.

A menyasszonyi fátyol

Megannyi fátyolvariáció áll tehát a menyasszony rendelkezésére, azonban azt a szempontot is fontos észben tartani, hogy szeretnék-e, hogy az esküvői képeken megjelenjen a fátyol. Az esküvői kreatív fotózáson a rövid fátyol mögé például el lehet bújni, a hosszú fátylat rá lehet borítani a párra, de fel is lehet dobni, vagy akár lehet lobogtatni a szélben. Bármilyen fátylat is választanak, biztos, hogy csodás képek fognak készülni az ifjú pár megörökítésekor. Ha szeretnének hasonló esküvői fotókat, keressenek bátran!

Kérj ajánlatot!

Már fogynak az időpontok a jövő szezonra! Kérj ajánlatot most!

Kérj ajánlatot!