Amikor a fotós fáradtan, de érzelmileg feltöltődve hazaér, sokszor nincs ereje nekikezdeni a képek kidolgozásának. Ekkor csak szolgaian elindítja a memóriakártyák másolását, mielőtt aludni tér. Aztán jön a következő nap, amikor megint megbeszélések vannak, fotózások, aztán még egy ilyen nap és utána már elvész az a varázs, amit az első fotózáskor érzett. Ekkor kell valami, ami feldobja. Ekkor jön el a Premium Edit ideje!

Premium Edit

Olyan utómunka során elkészült képanyag, amin a szokásosnál sokszor, akár tízszer több időt töltünk, hogy egy bizonyos hatást elérjünk. Ez igazán sok Photoshop munkát jelent, különféle technikák alkalmazását, sokszor több kép összekomponálását (compositing), pluginok használatát. Ide tartoznak nálam a retus feladatok, amikor többre van szükség, mint egy pattanás, vagy ránc eltávolításánál.

Városliget Vadahunyad vár  Premium Edit

Amikor Martina és Tamás jegyes fotóit elkezdtem csinálni, kellett egy kis plusz lökés. Egyrészt remek zenét találtam, másrészt megtaláltam azt a képet, ami a legjobban tetszett, majd ezzel elkezdtem dolgozni. Tudtam, hogy készülőben van egy Premium Edit.

A megoldás

Nagyon tetszett a döntött kompozíció, illetve a pár elhelyezése a képen. A háttérben ott a vártorony, aminek direkt nem hagytam meg a tetejét, mert amúgy is látszik, hogy miről van szó. A torony textúráját imádtam, ezért már alap volt, hogy fekete-fehérben dolgozzam ki a képet. Egy valami hiányzott. Általában imádom a negatív teret, de most azt akartam, hogy mindenképpen a párról szóljon a kép, így rátettem egy másik képet, ami ugyanott készült. Ha a Nikonomnak lenne gombja a multi-expóra, biztos kamerában meg is csináltam volna, de sajnos nincs időm ilyenkor a fényképezőgép menüjében matatni. Így utómunkával került fel a pár arca a várfalra.

Az egész kapott egy régies kinézetet és kész. Ez a kép arra való, hogy kiállítsák, ezért biztos vagyok benne, hogy ebből fogok nyomtatni egy nagy képet valamikor a jövőben.

Kitekintés

Facebook galéria Martina és Tamás válogatott eljegyzési képeiből.