Kaptam kérdést arra vonatkozólag, hogy milyen a stúdióm mentési stratégiája. A szentendrei fotós mindig nagyon nagy figyelmet fordít a megfelelő adatkezelésre és archiválásra! 

 

Az eszközök

Minden munkához legalább két gép vázat viszek. Ez egyrészt megkönnyíti a munkámat, hiszen kevesebbet kell objektívet cserélni, másrészt biztonsági szempontból is nagyon jó, hogy ha az egyik gép elromlik, ott a másik. Bár népszerűek a 128 gigás kártyák, mégis a viszonylag kis kapacitású kártyákat használom, 16GB és 32GB méretűeket. Arra az esetre, ha valami ok folytán meghibásodna egy kártya, ne vesszen el túl sok kép, inkább gyakrabban cserélem. Abban a gépvázban, ahol két kártyahely található, mindig két kártyára mentem ugyanazt az adatot. Sok éves tapasztalat alapján kizárólag a SanDisk termékeit használom, ezekkel sosem volt gondom.

Mentési stratégia

A fotózás után a szentendrei stúdióba visszatérve a nyers képeket átmásolom a munkaállomásom merevlemezére, ahonnan egy program azonnal két helyre kezdi másolni. Egy hálózati adattároló egységre (NAS),  ami ugyanabban a lakásban található, illetve a “felhőbe”, az Amazon cég által működtetett internetes adattárházba, hogy az adataim ez után a világ minden pontján lévő szerverparkokban legyenek titkosítva és biztonságosan tárolva. Azért választottam ezt a szolgáltatást, mert az Amazon nem érdekelt a feltöltött adat átvizsgálásában, mint a Google vagy Microsoft.

A kidolgozás megkezdésekor a fent említett fájlokhoz nem nyúlok hozzá. A képeket egy, direkt erre a célra beépített SSD meghajtóra másolom és bár a folyamat non-destruktív, ismét csak van egy másolat, ha esetleg valalmi fura oknál fogva a képszerkesztő program belerondítana a képekbe. A kidolgozási folyamat után az összes elkészült adatot visszamásolom a merevlemezre, ahonnan természetesen azonnal elindul a mentési folyamat a NAS-ra és a felhőbe.

Minden év végén a NAS tartalmát átmásolom egy új merevlemezre, amin csak az adott év adatai találhatók, majd ezt az eszközt egy másik lakásban tárolom, így biztosítom, hogy a felhő szolgáltatás leállása és a stúdióm leégése/kirablása után is archiválva legyenek a munkáim.

A kártyák újrahasznosítása

A kártyákon lévő adatokat kizárólag akkor törlöm, ha legalább még két helyen (munkaállomás+NAS) megvan az adat, de mivel több kártyával dolgozom, általában a felhőbe való feltöltés is megtörténik.

Természetesen még így is paranoiás vagyok egy kicsit, mert nincs szuper biztos megoldás, viszont a stúdióm mentési stratégiája megadja azt a biztonságot, ami véleményem szerint elvárt egy professzionális szolgáltatótól.