Manapság egyre gyakoribb, hogy a házasulandó párok az esküvőjük hangulatát vintage stílusban álmodják meg. Hogy mi is az a vintage, és hogyan jelenhet meg az esküvőkön? A szentendrei esküvői fotós most elmeséli, mi is az a vintage esküvő!

Egy vintage esküvő elengedhetetlen kelléke a stíusban egyező dekor.

Egy vintage esküvő elengedhetetlen kelléke a stíusban egyező dekor.

A vintage eredetileg az 1920-70-es évek jellemző stílusirányzata volt, mely megjelent az öltözködésben és a lakberendezésben egyaránt. Jellemző rá az egyszerűség, a természetesség. Színei a világos, pasztell, púder és cukorka színek, az öltözködésben előszeretettel használ csipke, tüll és selyem anyagokat. Az irányzat az enteriőr kialakítására is hatással volt: a vintage lakásban fontos szerepet játszanak a régi, funkciójukat vesztett bútorok, a kreatív, saját kezűleg elkészített tárgyak, a természetes anyagok, dekorációk, melyek manapság újra népszerűek. Az utóbbi pár évben hazánkat is elérte a vintage hullám. Az emberek előszeretettel vásárolnak antik tárgyakat, díszeket, hogy felújítsák őket, mint ahogy lekerülnek a padlásokról a nagymama elnyűtt bútordarabjai is, hogy új külsőt kapjanak, és újra használatba vegyék őket. A stílushoz kapcsolódik a „Csináld magad”, azaz a DIY (do it yourself) mozgalom, melynek lényege, hogy mindenki olcsón elkészítheti magának a számára szükséges tárgyakat, vagy fel is újíthatja a régi kincseket.

És hát hol máshol lehetne a legtökéletesebb helye a mesebeli, magával ragadó, romantikus vintage stílusnak, mint az esküvőkön? Számos jegyespár nem szeretné, hogy a hagyományoknak megfelelő esküvőjük legyen, inkább különleges, de mégis letisztult és kifinomult esküvőre vágynak, hogy a nagy nap a legszebb és legkülönlegesebb lehessen. Akinek pedig ilyen elképzelései vannak, az rögtön beleszeret a vintage esküvő világába, és szeretné, hogy élete egyik legfontosabb napján minden ebben a stílusban pompázzon. Nem is csoda, hiszen a díszítés, a virágok, a régi stílusú bútorok, az apró részletek kidolgozottsága –ahogyan az esküvői fotókon is látszik- garantáltan ámulatba ejtik nemcsak az ifjú párt, de az egész násznépet is, remek hangulatot teremtve a nagy eseménynek. Vannak olyan esküvőszervezők, akik kifejezetten erre a stílusra szakosodtak, de egy kreatív pár maga is megalkothatja ezeket a csodás kellékeket, díszítéseket.

Na de lássuk csak, pontosan mik a jellemzői egy igazi vintage esküvőnek? Az első és talán a legfontosabb dolog: a menyasszonyi ruha. Szebbnél-szebb megoldásokat kínálnak a kölcsönzők, melyeknél jelen esetben nem a habos-babos kinézet van fókuszban, hanem a visszafogottság és az elegancia. Erre pedig remek megoldás a csipke, mindenféle formában. A csokor gyakran a közkedvelt boglárka virágból vagy szellőrózsából készül, és a gyönyörű kreációk mellett a menyasszony haját is előszeretettel díszítik apró virágokkal. Az esküvői dekoráció jellemzője, hogy a DIY szellemében készül, így a kézzel készített, egyszerű, de nagyszerű, hétköznapi praktikák megjelenése hódít, mint például a lámpásnak kialakított befőttesüvegek, a facsipeszekkel rögzített kártyák vagy a krétával táblára jegyzett feliratok, melyek a legszebb esküvői fotók remek kiegészítői lehetnek.

Ha pedig mindezt megálmodta az egybekelő pár, akkor már csak egy jó vintage esküvői fotós kell, aki ezt a csodát meg is tudja úgy örökíteni, hogy a fényképek visszaadják az elbűvölő vintage esküvői hangulatot, és újra életre kelhessenek az egybekelt pár legszebb pillanatai az esküvői képeken.

Amennyiben még nincs esküvői fotósod, kérj ajánlatot!

Ajánlatkérés